Svět peruánských bylin

Některé léčivé rostliny And a Amazonie


                                                                                      


                                         
CAIGUA 

LATINSKÝ NÁZEV: Cyclanthera pedata L. Schard

POUŽÍVANÉ ČÁSTI ROSTLIN
Všechny části Caiguy jsou  prospěšné zdraví. 
MLETÁ SEMENA, užívaná na lačno, pomáhají k odstranění cizopasníků, odvar z nich je užíván ke snížení krevního tlaku.
SYROVÁ ŠŤÁVA se užívá při zánětech uší jako vnější obklad. Také plody a listy působí protizánětlivě a po rozdrcení se používají jako obklady na znečištěnou nebo infikovanou pokožku. 
PLODY syrové nebo vařené pomáhají při cukrovce a oběhových potížích. Působí také proti bolesti, a protizánětlivě v případech onemocnění dýchacích cest a také při kloubních onemocněních. 
MLADÉ LISTY a větvičky mohou sloužit jako hodnotná zelenina a kořeny se používají k čištění zubů.


LÉČEBNÉ ÚČINKY
metabolické, kardioprotektivní, antihypertenzní, preventivní  
POUŽITÍ V PERUÁNSKÉ TRADIČNÍ MEDICÍNĚ NA
  • vysoký cholesterol,
  • očista krevních stěn, prevence aterosklerózy,
  • redukce celulitidy,
  • prevence cukrovky, snížení hladiny krevního cukru,
  • spalování tuku, snížení hmotnosti.

KRÁTKÝ POPIS ROSTLINY 
 
Caigua nebo Caigui je prastarou peruánskou rostlinou, známou již v kultuře Mocha, a  
rostoucí v teplém a vlhkém klimatu. Tato silně rozvětvená popínavá rostlina s elipsovitými listy dorůstá délky až 5 metrů. V nevelkých, nažloutlých květech ve tvaru kalicha, se tvoří lehce zploštělé plody, připomínající papriky. Plody dosahují délky až 20 cm, barvu mají tmavě zelenou až téměř bílou. V Peru je Caigua všeobecně uznávána jako potravina s nízkými kalorickými, ale vysokými zdravotními hodnotami.
Caigua se používá jak syrová, tak i vařená. Plody, očištěné od semen, se plní masem, rybami nebo sýrem a zapékají. Je možno je i nakládat jako okurky anebo užívat ve formě prášku. 
Dozrálé plody jsou bohaté na minerální látky, pektiny, vlákninu, bílkoviny, uhlovodany a tukové složky.  

VÍCE INFORMACÍ 
Popularitu si získala především jako „specialista” na cholesterol, protože bioaktivní substance, které se v ní nachází, mají pozitivní vliv na metabolismus tuků.
Snižují hladinu „zlého” cholesterolu LDL, odpovědného za sklerotické změny cév, a současně zvyšují hladinu „dobrého” cholesterolu HDL.
Díky těmto vlastnostem je Caigua využívána k prevenci arteriosklerózy, neboť čistí cévy a tepny od usazenin a tím pomáhá předejít srdečním a oběhovým chorobám. Mimo to podporuje léčbu vysokého krevního tlaku a cukrovky.
Složky obsažené v Caiguy jsou dokonalým regulátorem metabolismu sacharidů a tuků. Významnou mírou snižují jejich hladinu díky donucení organismu ke spalování rezerv. Pomáhají tak k účinnému snižování hmotnosti u osob s nadváhou, bez narušení rovnováhy.


VÝZKUMY 

Příznivé účinky Caiguy na organizmus byl potvrzen množstvím výzkumů a testů. Byly provedeny hlavně v Peru, domovině Caiguy a díky ním tato rostlina získává stále větší uznání jako funkční potravina.

Například jeden z výzkumů, provedený a zadokumentovaný v roce 1995 Gustavo F. Gonzalesem a kol. na Universidad Peruana Cayetano Heredia, (UPCH) v Limě vykázal, že po 12 týdnech podávání šesti kapslí (po 200 mg) denně došlo ke
snížení hladiny LDL cholesterolu o 23%
a zvýšení hladiny HDL cholesterolu o 42%.


VÝSLEDKY VÝZKUMŮ TAKÉ UKAZUJÍ, ŽE:
čistí stěny tepen a žil od usazenin cholesterolu,
pomáhá při chorobách oběhu krve,
pomáhá předejít arterioskleróze, srdečním onemocněním, brání tvorbě křečových žil,
působí jako prevence srdečního infarktu, čistí krev, snižuje vysoký krevní tlak a pomáhá jeho stabilizaci, redukuje nadváhu, metabolizuje tuky a je cennou pomocí v redukčních dietách -
pomáhá při zachování správné tělesné hmotnosti, redukuje celulitis, snižuje hladinu krevního cukru, působí jako prevence cukrovky a pomáhá při jejím léčení, pomáhá překonávat problémy vyvolané špatnými stravovacími návyky, působí proti bolesti a je užívaná při trávicích problémech (žaludečních a střevních). Díky protizánětlivému působení pomáhá předcházet revmatickým změnám kloubů, podporuje léčbu roztroušené sklerózy, zpomaluje procesy stárnutí buněk, omlazuje organizmus a pomáhá při uchování zdraví.
Je na místě i dodat, že v Peru je Caigua společně s Hercampuri a Sacha Inchi užívána jako „omlazovač” organizmu a k redukci nadváhy a celulitu.



 ZPŮSOB POUŽITÍ A NEJČASTĚJŠÍ DÁVKOVÁNÍ
Kapsle: užívat 4-6 kapslí denně. Celou dávku je možno užít jednorázově – ráno na lačno.
Prášek: 1-3 rovné lžičky prášku denně, nejlépe před jídlem.


UPOZORNĚNÍ:

Není určeno těhotným a kojícím ženám.
Podle názoru dietologů je Caigua velmi zdravou součástí stravy – nazývají ji cestou ke štíhlé postavě a zdraví bez rizika. Doporučují ji užívat 3 měsíce, udělat 3 týdenní pauzu a eventuálně další 3 měsíce kúru zopakovat.


ZAJÍMAVOSTI
V pěstování této cenné rostliny je Peru na prvním místě, přestože s ohledem na její rostoucí popularitu je v současnosti Caigua pěstována i v jiných částech Jižní i Střední Ameriky.

Produkt z této rostliny můžete najít například  ZDE

 ZDROJ 

Plantas Medicinales Nativas del Peru, PALACIOS VACCARO W.J., Concytec, Lima, Perú, 1997,
The Healing Forest, SCHULTES E.R., RAFFAUF R.F., DioscoridesPress, Portland (OR), USA, 1992, ISBN 0-931146-14-3
 Amazonian Ethnobotanical Dictionary, DUKE A.J., VASQUEZ R., C.R.C. Press, Boca Raton, USA, 1994,
Diccionario enciclopedico de plantas utiles del Perú, BRACK EGG A., CBC - Centro de Estudios Regionales Andinos «Bartolomé de Las Casas» , Cuzco, Perú, 1999 , ISBN 9972-691-21-0
Vocabulario de los nombres vulgares de flora peruana, SOUKUP J. SDB, Editoria Salesiana, Lima, Perú, 1975
Užitkové rostliny tropů a subtropů, VALÍČEK P. a kol., Academia, Praha, ČR, 2002, ISBN 80-200-0939-6