Svět peruánských bylin

Některé léčivé rostliny And a Amazonie

                                                           



                                                    


MAIZ MORADO 

LATINSKÝ NÁZEV: Zea maiz

 POUŽITÍ V PERUÁNSKÉ TRADIČNÍ MEDICÍNĚ NA
  • antioxidant, doplnění minerálů a vitamínů,
  • krevní oběh a tlak, srdce, cévní systém, mikrocirkulace krve,
  • cholesterol,
  • správná činnost mozku, jeho prokrvení,
  • regenerace tkáně, tvorba kolagenu, pojivové tkáně, artróza
  • zrak, ostrost vidění a zlepšení nočního vidění, šeroslepost,
  • anemie, vysoký krevní tlak, stres,
  • zpomalení stárnutí, omlazující účinky.

KRÁTKÝ POPIS ROSTLINY A VÝSKYT
V Peru se pěstují a rostou různé druhy kukuřice. Zvláštní místo mezi nimi zaujímá speciální odrůda, s charakteristickou fialovou barvou a vůní - Maíz morado, pěstovaná v podhůří And. Byla známa již před civilizací Inků a lze ji nalézt zobrazenou i na různých keramických předmětech kultury Mochica z před více než 2500 let. 

SLOŽENÍ

Fialová kukuřice je jedním z nejsilnějších antioxidantů na světě. Antokyanin, kyanidin-3-b-glukóza, její přirozené barvivo, se nachází jak v zrnech, tak i v klasu a je velmi prospěšný zdraví, je silným přírodním antioxidantem, který zabraňuje degeneraci některých buněk. Obsahuje fytonutrienty, které chrání tělo před vlivy prostředí, posilují imunitu. protože inhibují špatný cholesterol a zlepšují krevní oběh.
Obsahuje 7,7 až 13% bílkovin, 3,3% oleje a 61,7% škrobu, a také fosfor, železo, vitamín A, riboflavin, niacin, kyselinu askorbovou a již zmíněné již antokyany.
Fialová kukuřice stabilizuje a chrání cévní vlásečnice, bojuje proti obezitě, artritidě a cukrovce. Výzkumní pracovníci, nadšení výsledky laboratorních výzkumů, považují Maiz morado za „klíč ke zdraví“. Produkty z Maiz morado, známé po staletí pouze „místně”, dnes získávají renomé a výjimečnou pozici na celém světě.

VĚDECKÉ STUDIE
Maiz morado vzbudilo obrovský zájem vědeckého světa a bylo podrobeno řadě vědeckých výzkumů. Citujeme ze závěrů některých z nich:

Studií provedenou na lékařské fakultě University of Nagoya (Japonsko, prof.T. Shirai Shirai) bylo prokázáno, že obsažené látky brání vzniku rakoviny tlustého střeva.

Podle Dr. Hugo Malaspina z Limy (Peru) fialová kukuřice podporuje regeneraci tkání, brání vzniku kardiovaskulárních onemocnění, zpomaluje degenerativní procesy obecně, zvyšuje průtok krve a působí proti vzniku vrásek.

Nedávné klinické studie v Japonsku, zveřejněné v časopise Biophysical Research Communications ukázaly, že fialová kukuřice (Zea mays L.) se může stát velkým spojencem v boji proti diabetu a obezitě. V roce 2008 výzkumný tým z japonské University Doshisha, Kjóto, objevil, že extrakt z fialové kukuřice zvyšuje aktivitu genu, který reguluje funkci tukových buněk. Obezita a diabetes jsou velkými zápory tohoto století, a vlastnosti fialové kukuřice nám dávají nové naděje v oblasti prevence.

Podle studie zveřejněné v časopise Nutraceuticals World, je extrakt z fialové kukuřice, jako jeden z nejsilnějších antioxidantů, dobrým inhibitorem cholesterolu, chrání oční sítnice a povzbuzuje krevní oběh.


VÍCE INFORMACÍ 

Nejvíce rozšířeným je nápoj, který se nazývá Chicha morada, jehož historie sahá do doby ještě před založením Incké říše. Je to vývar z celých kukuřičných klasů Maiz morado, ananasu, kdoule, koření, citronu, případně dle chuti i dalších ingrediencí. Přidáním kukuřičného škrobu a čerstvého či sušeného ovoce pak vznikne kaše nazývaná Mazamorra morada, podávaná při slavnostních příležitostech.
Maiz morado je více než „standardní” komplex vitamínů. Jeho silné antioxidační účinky chráni membrány buněk a DNA před zhoubnou činností volných radikálů. Chrání také genetický kód DNA před poškozením. Chrání buňky a orgány nejen před předčasným stárnutím ale zároveň i před vznikem mnoha onemocnění, zvláště civilizačních, jako jsou nádorová onemocnění, kardiovaskulární choroby, cukrovka a obezita.
Je třeba rovněž zmínit, že barviva (antokyany), náležící mezi flavonoidy které dodávají zelenině a ovoci tmavou barvu (červenou, fialovou nebo modrou), mají účinky protinádorové a barviva z fialové kukuřice převyšují v tomto ohledu mnoho jiných. Antokyany, obsažené v této odrůdě kukuřice, jsou dle výzkumů provedených v USA jedny z nejlepších na světě a jsou vynikající prevencí především proti rakovině žaludku a tlustého střeva.
Maiz morado reguluje krevní oběh a tlak, chrání cévní systém před poškozením, zlepšuje mikrocirkulaci krve, redukuje hladinu cholesterolu a snižuje riziko srdečního infarktu, vyživuje mozkové buňky a podporuje jeho správnou činnost. Maíz morado usnadňuje regeneraci tkáně, napomáhá tvorbě kolagenu a chrání organizmus před bakteriálními a virovými infekcemi a před plísněmi.

Maiz Morado pomáhá také při všech zánětech, bakteriálních a virových infekcích, problémech s pojivovou tkání a nedostatku kolagenu. Fialová kukuřice je ceněna i pro své schopnosti zvýšení ostrosti vidění a zlepšení nočního vidění, zrakových problémech, zvláště při šeroslepotě, nádorových onemocněních, artróze, cukrovce, obezitě, anemii, vysokém krevním tlaku, proti stresu, proti předčasnému stárnutí. Podporuje trávení a snižuje vstřebávání sacharidů, bílkovin a lipidů, pomáhá těm kdo dbají o svou správnou váhu. Maiz morado významně podporuje činnost nervové soustavy.

Maíz morado působí také jako „vnitřní kosmetika“. Podporuje růst a krásu vlasů a nehtů, potlačuje vrásky a brání jejich vzniku, zpomaluje stárnutí pokožky a dává jí svěží, mladistvý vzhled.
Maiz morado tak důležitá v prevenci, je neocenitelná i při již existujícím onemocnění, při všech zánětech a infekcích - jako cílevědomá podpora klasické léčby.
 

ZPŮSOB POUŽITÍ A NEJČASTĚJŠÍ DÁVKOVÁNÍ

K nám se dostane Maiz Morado buď ve formě moučky, kterou je možné přidat do těsta na chléb, koláče a pod., nebo ve formě extraktu v kapslích nebo prášku, který společně s Camu camu slouží k přípravě osvěžujícího nápoje. 
Na trhu lze nalézt kvalitní extrakt z Maiz Morado v kapslích pod názvem Violet AO. Důležité je, aby byl vyroben z celých klasů – pouze takový obsahuje celé bohatství popsaných látek.