Svět peruánských bylin

Některé léčivé rostliny And a Amazonie


                                                        



CAMU CAMU 
Vyslovuje se: Kamu Kamu

LATINSKÝ NÁZEV:  Myrciaria dubia

POUŽÍVANÉ ČÁSTI ROSTLINY
Plod – šťáva, dužina, celý plod včetně pecky a slupky 

LÉČEBNÉ ÚČINKY

antimutagenní, protivirové, protizánětlivé antioxidační a antisklerotické, imunostimulační

POUŽITÍ V PERUÁNSKÉ TRADIČNÍ MEDICÍNĚ NA
  • doplnění vitamínu C,
  • kosti, klouby, pohybový aparát,
  • infekce, chřipka, nachlazeni,
  • zrak, energie, imunita, koncentrace, paměť,
  • prevence nemocí, zpomalení procesu stárnutí

KRÁTKÝ POPIS ROSTLINY A VÝSKYT
Camu Camu je amazonský keř rostoucí v v divokých oblastech povodí řek Nanay, Ucayali, Marañon a Tigre. V období intenzivních dešťů jsou někdy celé keře ponořené i delší dobu pod vodou. Zřejmě jim to prospívá, protože následně jejich větve hojně pokryjí krásné, bílé a voňavé květy. To co je na této rostlině nejhodnotnější jsou ale malé, kulaté, červené plody, se šťavnatou, kyselou dření, růžovou šťávou a jedinečným aroma. Nazývané  jsou také bobulemi Berry Camu. Tento nenápadný plod je v rostlinném světě největším „výrobcem” přírodního vitamínu C, v množství nesrovnatelném s jinými rostlinami.  
Plody Camu camu jsou nejen dosud známým nejbohatším zdrojem vitamínu C v přírodě, ale i nejlépe vstřebatelným. Díky tomu je Camu camu právem zařazeno mezi “super fruits”.

Obsah Vitaminu C v Camu Camu je 30-60 x vyšší než v pomerančích a 2-3x vyšší než v tak vysoce ceněné Acerole. Plody obsahují také vápník, draslík, železo, riboflavin (vit. B2), niacin (vit. B3), fosfor, bílkoviny, aminokyseliny a flavonoidy značně usnadňující absorbci vitamínu C organismem. Díky Vitamínu  C i ostatním složkám vděčí plody Camu Camu za své působení antimutagenní, protivirové, protizánětlivé (je jedním z nejlepších protizánětlivých přírodních léků), antioxidační a antisklerotické. Je také jedním z nejsilnějších generátorů imunitního systému v přírodě.


VÍCE INFORMACÍ
Vitamín C obsažený v Camu Camu je jedním z nejlepších přírodních prostředků proti rychlému stárnutí organizmu a pomáhá všude tam, kde se projevuje jeho nedostatek. Posiluje a chrání játra, pomáhá při jejich virovém zánětu, pomáhá předcházet revmatickým chorobám a artróze
mírní již existující záněty a snižuje bolesti kloubů, účinně chrání před chřipkou a nachlazením, před infekcemi, chorobami dýchacích cest, astmatem, kašlem, záněty průdušek, plic a vedlejších nosních dutin, chrání oční sítnici a oční nervy, pomáhá při problémech spojených s viděním, zabezpečuje před očním onemocněním, jako je glaukom, při Parkinsonově chorobě pomáhá ve značném stupni zredukovat její progresi, pomáhá udržet v dobrém stavu srdce, cévy a krevní oběh, usnadňuje hojení ran a popálenin, působí rovněž proti vředům a oparům, chrání před neurodegenerativními chorobami,​demencí, Alzheimerově chorobě, zhoršení koncentrace a paměti, pomáhá při nervozitě, depresi, vysokém krevním tlaku, cukrovce, podporuje lepší náladu a zvyšuje vitalitu, má zásadní význam při tvorbě spermatu, pomáhá překonat již existující infekce. Je prevencí mnoha chorob. Camu Camu získalo také přívlastek „anti-aging”, protože značně zpomaluje procesy stárnutí buněk všech orgánů, pokožky i celého organismu. Vitamin C pro své antimutagenní vlastnosti pomáhá předcházet genetickým mutacím.  Působí i antisepticky, ničí bakterie.
Mnoho lidí trpí migrénou, která je ve velké míře vyvolána toxicitou toho co jíme a co dýcháme. Camu Camu, nervy chránící „superfruit”, může značně ohraničit ataky migrény. Účinnost posílíme vyřazením sycených nápojů (přítomnost aspartamu) a” pytlíkových” potravin (glutaman sodný) z jídelníčku.
Camu Camu je také neocenitelným pomocníkem starších osob – jako prostředek preventivní a nebo zmírňující již existující handicap pohybových či komunikačních schopností, tedy zlepšující kvalitu života.
Nadšení propagátoři Camu Camu tvrdí, že „rozsvěcuje jejich den a rozjasňuje jejich smysly”.


ZPŮSOB POUŽITÍ A NEJČASTĚJŠÍ DÁVKOVÁNÍ

Camu Camu lze konzumovat v různých podobách. V Peru je populární šťáva z plodů vynikající chuti. Koupit lze i džemy. Populární je i prášek ze sušených a mletých plodů (nebo extrakt v prášku), ze kterého lze vyrobit osvěžující nápoj. Celý mletý plod, včetně slupky a pecky (má lehce nahořklou chuť), se dává do kapslí.
Prášek k přípravě nápoje: 1 rovnou lžičku rozmíchat ve vodě nebo přidat do ovocného nápoje. Má kyselou, osvěžující chuť. Camu Camu prášek můžeme použít pro obohacení barvy a chuti různých dezertů, cukrovinek i zmrzliny.  
Kapsle: podle obsahu vitamínu C - 1-4 kapsle denně zapít vodou.


ZAJÍMAVOSTI
 Vzhledem k místu výskytu keřů a s tím i spojené náročnosti sklizně plodů se jedná o jeden z nejdražších peruánských plodů.

 Produkt z této rostliny můžete najít například ZDE