Svět peruánských bylin

Některé léčivé rostliny And a Amazonie

                                                             



 


 MACA

LATINSKÝ NÁZEV: Lepidium meyenii Walper

POUŽÍVANÉ ČÁSTI ROSTLIN

pražené nebo gelatinizované bulvy

LÉČEBNÉ ÚČINKY

Reguluje hormonální hladiny: Díky vysokému obsahu alkaloidů, zejména macamidů, má maca velké množství léčivých vlastností. Působí v hypotalamu a nadledvinách, které jsou zodpovědné za regulaci hormonů v těle. Z toho plyne její výrazný přínos pro různé části těla.

POUŽITÍ V PERUÁNSKÉ TRADIČNÍ MEDICÍNĚ NA
  • energie, vitalita, odolnost,
  • neplodnost, impotence, sexuální poruchy,
  • menopauza, andropauza, menstruační problémy,
  • paměť, zpomalení stárnutí,
  • chronická únava, deprese, stres,
  • psychické a fyzické vyčerpání,
  • kosti, klouby, svaly.

KRÁTKÝ POPIS ROSTLINY A VÝSKYT

Andská Maca je známá po celém světě jako rostlina která pomáhá znovu získat sílu a zlepšuje vytrvalost, což vystihuje její název v jednom z místních jazyků - „Z výšin pocházející dobrá strava, která posiluje“.
Roste v peruánských Andách, ve výškách od 3500 do cca 4000 m.n.m, kde převládají obtížné podmínky dovolujici růst jen málo rostlinám. Právě Maca je schopna odolat všem klimatickým podmínkám vysokých poloh And, jako je mráz, krupobití, sněžení, silné větry, a další faktory typické pro Andy. V této oblasti se Maca dokázala přizpůsobit a rozvíjet. Samotná rostlina je skromná, dorůstá výšky 15 cm. Listy má podlouhlé, při zemi rozložené v růžici. Celé její bohatství se skrývá v podzemní části - bulvě připomínající větší ředkvičku o průměru 2-8 cm.
Bulvy se navzájem liší zabarvením slupky od bílé, žluté, žluto-bílé, bíle-růžové, šedé, červené, fialové a dokonce i černé. Maku pěstovaly již předinkaské kultury, avšak největšího rozšíření dosáhla za časů Inků. S bohatstvím cenných složek a širokým spektrem vlastností tvořila důležitou složku stravy a také významný obchodní artikl obyvatel vysokých And. Pro své vlastnosti se Maka stala potravinou určenou pouze pro vysoké společenské vrstvy.
 

VÍCE INFORMACÍ

Maca, tato nenápadná bulva, v sobě skrývá velmi významnou výživovou hodnotu. Její použití vychází z tradic i poznatků vědy a je velmi široké:
používá se v případech podvýživy, v období rychlého růstu, vysilující nemoci, nedostatku energie, ochablosti, těžké fyzické a psychické zátěže.Je užívána jako prostředek imunostimulační, pomáhá při léčbě tuberkulózy a nádorových onemocnění. Používá se k regeneraci organismu, navrací a posiluje vitalitu, zvyšuje jeho odolnost mírní chronickou únavu. Maka užívaná studenty zlepšuje paměť a schopnost učit se, osobám vyššího věku Maca pomáhá udržet pevnost kostí a sílu svalů, užívaná delší dobu pomáhá udržet dobrý zrak a sluch, osvěžuje paměť, dodává vitalitu a tím posiluje sebevědomí a zpomaluje proces stárnutí. Maca je nepostradatelnou výživou nemocných,včetně nemocných rakovinou, mírní vedlejší účinky chemo a radioterapie, urychluje růst vlasů po chemoterapii, pomáhá organismu rychleji navrátit síly, usnadňuje hojení ran, podporuje léčbu anemie, tuberkulózy, nechutenství. Má blahodárný vliv na kosti, pomáhá předcházet vzniku osteoporózy a podílí se na její léčbě. Může nejen zásobit organizmus potřebnými látkami, ale i příznivě ovlivňovat v něm probíhající procesy, zvyšovat vitalitu, usnadňovat regeneraci sil při stavech vyčerpání a dlouhotrvající únavy a udržovat psychickou a fyzickou rovnováhu. 
Je to antidepresivum: díky své schopnosti regulovat hormonální hladiny, dokonce je měnit, je maca schopna bojovat s vedlejšími účinky u pacientů, kteří jsou léčeni antidepresivy. Například anxiolytika a prášky na spaní snižují hladiny libida, což je kompenzováno působením macy na hormonální činnost. Sama o sobě také přispívá k dobré náladě a psychické pohodě a mírní depresivní stavy, psychické vyčerpání, neurózy a chronickou únavu.
Bohatý obsah vlákniny: tato rostlina, resp.její bulva, obsahuje 8,5% vlákniny, která má pozitivní vliv na trávicí systém. Zpočátku to může způsobit průjem, ale čím pravidelnější je její užívání, tím méně se tyto vedlejší účinky projevují. Kladem ovšem je, že tak dochází k regulaci střevního průchodu a tím zvýšení komfortu trávení, což vede ke zdravějšímu životu.
Dodává organismu energii: Maca byla používána původními obyvateli And jako kompletní potravina, protože jim pomáhala udržovat energii po celý den. Tato rostlina je také známá jako adaptogen, který pomáhá tělu přizpůsobit se různým stresovým situacím. Používají ji sportovci a lidé, kteří se potřebují vyrovnat s velkou fyzickou i psychickou zátěží a doplnit síly a energii.

Bojuje proti sexuální impotenci a neplodnosti : Maca je známá, díky svým afrodiziakálním vlastnostem, také jako „peruánská viagra“. Je to sexuální stimulant, který pomáhá v boji proti impotenci a erektilní dysfunkci. Je to díky macamidu, který zvyšuje průtok krve v pánevní oblasti a stimuluje sexuální potenci. Indiáni říkají, že "Maca má moc darovat bezdětným manželům potomky". Má pozitivní vliv na tvorbu, četnost a životnost spermií.

Kontroluje příznaky menopauzy: protože macamid dokáže regulovat hormonální tvorbu, pomáhá kontrolovat některé příznaky menopauzy. V této fázi ženy často ztrácejí estrogen, což v důsledku může znamenat i ztrátu libida. Maca je ale schopna kompenzovat jeho  nedostatek. Kromě toho Maca obsahuje i přírodní fytosteroidy, které pomáhají odstranit některé příznaky menopauzy, jako jsou návaly horka, podrážděnost, apod. Díky těmto harmonizujícím účinkům se Maka stala oblíbeným prostředkem žen v tomto období.

Stimuluje imunitní systém: díky vysokému obsahu alkaloidů, zejména macainu, může stimulovat obranné buňky těla, také známé jako fagocytární. To také přispívá k tomu, že je schopna udržet organismus v stresových situacích uvolněný, čímž se snižuje pravděpodobnost poruchy obrany.

Je to protinádorová látka: jak již bylo uvedeno výše, tato rostlina je schopna stimulovat buňky imunitního systému. Tímto způsobem můžete zabránit výskytu určitých nádorů nebo mutací v některých buňkách. Podobně maca obsahuje glukosinát, látku s poněkud pikantní chutí, která má protirakovinné vlastnosti. Je schopna eliminovat poškozené buňky nebo buňky náchylné k mutacím.

Pečuje o pokožku: Maca zvyšuje tloušťku epidermis. Proto ji obyvatelé horských oblastí používají k ochraně pokožky před vysokým UV zářením. Extrakt z těchto bulv může být použit jako blokátor nebo být smíchán s ochrannými krémy pro zvýšení jejich účinku. Podporuje i léčbu akné.

Maca a sport :Steroly obsažené v rostlině mají spolu s dalšími obsahovými látkami energetizující účinky a zvyšují svalovou výkonnost. Maka se proto stává součástí stravy vrcholových sportovců a jsou zaznamenána výrazná zlepšení výkonů. Dochází i ke zmírnění stresu spojeného se závodní činností. Maka udržuje pevnost kostí a sílu svalů, zabraňuje nadměrnému opotřebení kloubů a šlach, což je velmi důležitě u mladých sportovců. Zvyšuje fyzickou zdatnost a odolnost při zátěži, urychluje regenerační procesy.

Maca “dobývá” i kosmos: Maca se stala také potřebným doplňkem stravy při vesmírných výpravách, NASA ji zařadila do jídelníčku kosmonautů již před léty.


Barevnost Maca a účinky:
MACA ROJA A MACA NEGRA
Bulvy Macy, které se navzájem liší zbarvením slupky. Nejnovější a stále pokračující výzkumy maky ukázaly, že barva slupky má vliv na její vlastnosti. Odrůda s černou barvou zvaná Maca Negra - černá Maca - kromě všech vlastností charakteristických pro maku, má zvlášť silný vliv na podporu paměti.
Odrůda s červenou barvou slupky zvaná Maca Roja – červená Maca - má zvlášť silný vliv na podporu kostí a prostaty.

FORMY ZPRACOVÁNÍ MACA:
Maca (Maka), aby mohla být naším organizmem stravitelná, musí být dobře pražená, gelatinizovaná a nebo ve formě extraktů. 
Maca pražená - doporučována osobám s bezproblémovým trávicím traktem, které chtějí posílit fyzický stav organizmu, a viditelně zvětšit objem svalů.

Maka Gelatinizada - tato Maca je během zpracování vystavena krátkému varu a tlaku. V tomto procesu jsou škrobové glycidické vazby, které existují v maca, přerušeny, maca se stává lépe stravitelnou a zároveň si zachovává všechny ostatní vlastnosti, kromě zvýšení svalové hmoty a váhy. Maka gelatinizada se lépe rozpouští, organismus lépe a rychleji přijímá obsažené výživné látky takže nastupuje rychlejší účinek. Míra její stravitelnosti dosahuje více než 98%. Je obzvlášť vyhledávána a ceněna lidmi s citlivým trávicím traktem. Gelatinizovaná Maca je v současnosti ve světě stále více žádanější.

Maca Raw - fanoušci syrové stravy vyhledavají právě tuto Macu, se kterou mají pěstitelé a producenti nejméně práce. Ale stále častěji slýcháme, že po konzumaci syrové Macy se dostavují nežádoucí reakce, jako bolesti žaludku a problémy s trávením. Není divu. Syrová Maca se v Peru nepoužívá. Aby byla pro lidský žaludek stravitelná, musí být nejprve tepelně zpracovaná.

Extrakty z Macy - extrakty jsou jinak řeceno laboratorně vyrobené koncentráty Macy, mohou být různě silné.


ZPŮSOB POUŽITÍ A NEJČASTĚJŠÍ DÁVKOVÁNÍ

Podle názoru odborníků je optimální denní dávka Maky 5-7 g (1 plná čajová lžička).
1 lžičku prášku denně rozmíchat v menším množství vody, ovocné šťávy, mléka nebo jogurtu a vypít během jídla, nejlépe při snídani. Děti od 3 let 1/2 lžičky denně. Může se také přidávat do zahuštěných polévek a omáček. Třeba zvýrazní chuť bramboračky…
Dávkování u kapslí záleží na tom, zda se jedná o extrakt nebo jen o mletou bulvu. Záleží na tom, co uvádí výrobce.


VEDLEJŠÍ ÚČINKY

Díky svému vysokému obsahu vlákniny je možné, že při konzumaci může ze začátku vyvolat průjem. Je to proto, že aktivuje trávicí systém a čistí jej. Proto by se ti, kdo ji berou poprvé, měli snažit konzumovat zpočátku nižší dávky.

ZAJÍMAVOSTI

Sušené bulvy Maca mohou být přechovávány až 7 let, aniž by ztratily svou hodnotu. Prášek z nich se pro zvýšení výživové hodnoty dodává i do nápojů a používá v kuchyni při přípravě pečiva, salátů, pudingů, koktejlů a jiných potravin.





ZDROJ
Diccionario enciclopedico de plantas utiles del Perú, BRACK EGG A., CBC – Centro de Estudios Regionales Andinos «Bartolomé de Las Casas» , Cuzco, Perú, 1999 , ISBN 9972-691-21-0
Herbal secrets of the rainforest, TAYLOR L. , Prima Health a division of Prima publishing, CA, USA, 1998, ISBN 0-7615-1734-0   
Maca de la tradición a la ciencia, RENGIFO, G.G., Universidad Peruana de Cayetano Heredia & CONCYTEC, Lima, Peru, 2006, ISBN 9972-50-061-6
Maca Planta Medicinal y Nutritiva del Perú, OBREGÓN VILCHES L., Instituto de Fitoterapia Americano, Lima, Perú, 1998, ISBN 9972-9001-3-1
Plantas Medicinales Nativas del Peru, PALACIOS VACCARO W.J., Concytec, Lima, Perú, 1997, ISBN 9972-50-002-1
Vocabulario de los nombres vulgares de flora peruana, SOUKUP J. SDB, Editoria Salesiana, Lima, Perú, 1975