KRÁTKÝ POPIS ROSTLINY A VÝSKYT Aguaymanto je rozvětvený keř, který běžně dorůstá do 1 metru, v některých podmínkách může dosáhnout i 2 metry. Jeho květy jsou žluté, ve tvaru zvonků. Její oranžovo žluté, sladko kyselé plody s pronikavou vůní, nasycené bohatstvím cenných látek, jsou chráněny nejedlým kokonem, který má texturu pergamenového papíru. Chrání to plod před poškozením, jak mechanickým tak i škůdci. Plní také funkci konzervace – udržuje plod po sklizni dlouho svěží.
Aguaymanto je andská divoká rostlina, vyskytující se především v okolí Cusco, Apurimac, La Libertad, Huancavelica a Ancash. Podle studií bylo Aguaymanto známo již v dobách předkolumbovských, a bylo charakteristické pro andské oblasti Peru a Kolumbii. Její vlastnosti vysoce cenili Inkové. Hojně porůstala královské zahradý citadely Machu Picchu a Svatou dolinu Inků.
VÍCE INFORMACÍ Aguaymanto je vynikajícím zdrojem provitamínu A, vitamínu C, komplexu vitamínu B (thiamin, niacin a vitamin B12), a také P-rutinu.
Je ovocem plným přírodní energie, skvělým pro děti, sportovce a studenty. Ve svém složení vykazuje vysoké hladiny bílkovin a fosforu, které jsou nezbytné pro růst, vývoj a správné fungování různých lidských orgánů, a také draslíku, železa, fosforu, vápníku, bílkoviny a vlákniny.
Je dokonalým antioxidantem, předchází stárnutí buněk, regeneruje buněčné membrány, prodlužuje jejich životnost, chrání oční sítnici a zrakové nervy, ochraňuje kožní tkáně a sliznice, posiluje imunitní i kostní systém, podporuje léčbu revmatického zánětu kloubů. Je prevencí onemocnění trávicího traktu, žaludku a tlustého střeva. Zvyšuje produkci červených krvinek, pomáhá čistit krev. Chrání před vznikem nádorových onemocnění, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, a stabilizuje hladinu glukózy. Pomáhá lépe zvládat stres a dodává energii potřebnou k překonávání fyzické i psychické únavy a deprese. Sušené plody Aguaymanto můžete přidat do müsli, dezertů, pečiva, džemů, omáček, ořechových směsí a ovocných čajů. Vylepší chuť a dodá fantazii zeleninovým a ovocným salátům.
ZPŮSOB POUŽITÍ Aguaymanto se může konzumovat v čerstvém stavu, samostatně nebo v salátech, ve kterých vynikne jeho sladkokyselá chuť.
V Peru se Aguaymanto zpracovává do formy džemů, jogurtů, sladkostí, zmrzliny, konzerv, koláčů, dortů a lihovin. Také při pečení, při přípravě potravin a nápojů se obvykle používají jako dekorativní prvek, jako jsou třešně.
Sušené Aguaymanto připomíná malé červeno-pomerančové rozinky s intenzivní, sladko-kyselou, osvěžující chutí. Sušené zachovávají většinu svých výživných vlastností a přírodní fruktózu.
Jsou dobrým občerstvením také na cestách, při sportu a výkonnostní turistice, jako rezervní potravina vysoké výživné hodnoty (power snack). Sušené plody Aguaymanto mohou být také dodávány do musli, dezertů, pečiva, džemů, omáček, ořechových směsí a ovocných čajů.
Sušené Aguaymanto vylepší chuť a dodá fantazii zeleninovým a ovocným salátům. zároveň může být jako přesnídávka, jako doplněk do pečiva, do salátů, i do dušených obilovin, zeleniny atp.
Listy, respektive celá nať se používá do koupelí u nemocných s revmatismem.
ZAJÍMAVOSTI
Pro jedince, kteří mají potřebu neustálého žvýkání, mohou nahradit žvýkačku. Žvýkané pomalu a po jedné, osvěžují dutinu ústní a dodávají energii.
V obchodech již můžeme čerstvé Aguaymanto koupit – pod názvem Physalis. Hodí se k ozdobě zmrzlinových pohárů a dezertů. Přestože je plod chráněn svým kalichem, nevydrží tak dlouho, jako sušený.