Svět peruánských bylin

Některé léčivé rostliny And a Amazonie


                                                                                      


                                         


CAIGUA 



LATINSKÝ NÁZEV: Cyclanthera pedata L. Schard


POUŽÍVANÉ ČÁSTI ROSTLIN
Všechny části Caiguy jsou  prospěšné zdraví. 
MLETÁ SEMENA, užívaná na lačno, pomáhají k odstranění cizopasníků, odvar z nich je užíván ke snížení krevního tlaku.
SYROVÁ ŠŤÁVA se užívá při zánětech uší jako vnější obklad. Také plody a listy působí protizánětlivě a po rozdrcení se používají jako obklady na znečištěnou nebo infikovanou pokožku. 
PLODY syrové nebo vařené pomáhají při cukrovce a oběhových potížích. Působí také proti bolesti, a protizánětlivě v případech onemocnění dýchacích cest a také při kloubních onemocněních. 
MLADÉ LISTY a větvičky mohou sloužit jako hodnotná zelenina a kořeny se používají k čištění zubů.



LÉČEBNÉ ÚČINKY

metabolické, kardioprotektivní, antihypertenzní, preventivní  

POUŽITÍ V PERUÁNSKÉ TRADIČNÍ MEDICÍNĚ NA
  • vysoký cholesterol,
  • očista krevních stěn, prevence aterosklerózy,
  • redukce celulitidy,
  • prevence cukrovky, snížení hladiny krevního cukru,
  • spalování tuku, snížení hmotnosti.

KRÁTKÝ POPIS ROSTLINY 
 
Caigua nebo Caigui je prastarou peruánskou rostlinou, známou již v kultuře Mocha, a rostoucí v teplém a vlhkém klimatu. Tato silně rozvětvená popínavá rostlina s elipsovitými listy dorůstá délky až 5 metrů. V nevelkých, nažloutlých květech ve tvaru kalicha, se tvoří lehce zploštělé plody, připomínající papriky. Plody dosahují délky až 20 cm, barvu mají tmavě zelenou až téměř bílou. V Peru je Caigua všeobecně uznávána jako potravina s nízkými kalorickými, ale vysokými zdravotními hodnotami.
Caigua se používá jak syrová, tak i vařená. Plody, očištěné od semen, se plní masem, rybami nebo sýrem a zapékají. Je možno je i nakládat jako okurky anebo užívat ve formě prášku. Dozrálé plody jsou bohaté na minerální látky, pektiny, vlákninu, bílkoviny, uhlovodany a tukové složky.  


VÍCE INFORMACÍ 

Popularitu si získala především jako „specialista” na cholesterol, protože bioaktivní substance, které se v ní nachází, mají pozitivní vliv na metabolismus tuků.
Snižují hladinu „zlého” cholesterolu LDL, odpovědného za sklerotické změny cév, a současně zvyšují hladinu „dobrého” cholesterolu HDL.
Díky těmto vlastnostem je Caigua využívána k prevenci arteriosklerózy, neboť čistí cévy a tepny od usazenin a tím pomáhá předejít srdečním a oběhovým chorobám. Mimo to podporuje léčbu vysokého krevního tlaku a cukrovky.
Složky obsažené v Caiguy jsou dokonalým regulátorem metabolismu sacharidů a tuků. Významnou mírou snižují jejich hladinu díky donucení organismu ke spalování rezerv. Pomáhají tak k účinnému snižování hmotnosti u osob s nadváhou, bez narušení rovnováhy.


VÝZKUMY 

Příznivé účinky Caiguy na organizmus byl potvrzen množstvím výzkumů a testů. Byly provedeny hlavně v Peru, domovině Caiguy a díky ním tato rostlina získává stále větší uznání jako funkční potravina.

Například jeden z výzkumů, provedený a zadokumentovaný v roce 1995 Gustavo F. Gonzalesem a kol. na Universidad Peruana Cayetano Heredia, (UPCH) v Limě vykázal, že po 12 týdnech podávání šesti kapslí (po 200 mg) denně došlo ke
snížení hladiny LDL cholesterolu o 23%
a zvýšení hladiny HDL cholesterolu o 42%.


VÝSLEDKY VÝZKUMŮ TAKÉ UKAZUJÍ, ŽE:

čistí stěny tepen a žil od usazenin cholesterolu,
pomáhá při chorobách oběhu krve,
pomáhá předejít arterioskleróze, srdečním onemocněním, brání tvorbě křečových žil,
působí jako prevence srdečního infarktu, čistí krev, snižuje vysoký krevní tlak a pomáhá jeho stabilizaci, redukuje nadváhu, metabolizuje tuky a je cennou pomocí v redukčních dietách - pomáhá při zachování správné tělesné hmotnosti, redukuje celulitis, snižuje hladinu krevního cukru, působí jako prevence cukrovky a pomáhá při jejím léčení, pomáhá překonávat problémy vyvolané špatnými stravovacími návyky, působí proti bolesti a je užívaná při trávicích problémech (žaludečních a střevních). Díky protizánětlivému působení pomáhá předcházet revmatickým změnám kloubů, podporuje léčbu roztroušené sklerózy, zpomaluje procesy stárnutí buněk, omlazuje organizmus a pomáhá při uchování zdraví.
Je na místě i dodat, že v Peru je Caigua společně s Hercampuri a Sacha Inchi užívána jako „omlazovač” organizmu a k redukci nadváhy a celulitu.


 ZPŮSOB POUŽITÍ A NEJČASTĚJŠÍ DÁVKOVÁNÍ

Kapsle: užívat 4-6 kapslí denně. Celou dávku je možno užít jednorázově – ráno na lačno.
Prášek: 1-3 rovné lžičky prášku denně, nejlépe před jídlem.


UPOZORNĚNÍ:

Není určeno těhotným a kojícím ženám.
Podle názoru dietologů je Caigua velmi zdravou součástí stravy – nazývají ji cestou ke štíhlé postavě a zdraví bez rizika. Doporučují ji užívat 3 měsíce, udělat 3 týdenní pauzu a eventuálně další 3 měsíce kúru zopakovat.


ZAJÍMAVOSTI
V pěstování této cenné rostliny je Peru na prvním místě, přestože s ohledem na její rostoucí popularitu je v současnosti Caigua pěstována i v jiných částech Jižní i Střední Ameriky.



 ZDROJ 

Plantas Medicinales Nativas del Peru, PALACIOS VACCARO W.J., Concytec, Lima, Perú, 1997,
The Healing Forest, SCHULTES E.R., RAFFAUF R.F., DioscoridesPress, Portland (OR), USA, 1992, ISBN 0-931146-14-3
Amazonian Ethnobotanical Dictionary, DUKE A.J., VASQUEZ R., C.R.C. Press, Boca Raton, USA, 1994,
Diccionario enciclopedico de plantas utiles del Perú, BRACK EGG A., CBC - Centro de Estudios Regionales Andinos «Bartolomé de Las Casas» , Cuzco, Perú, 1999 , ISBN 9972-691-21-0
Vocabulario de los nombres vulgares de flora peruana, SOUKUP J. SDB, Editoria Salesiana, Lima, Perú, 1975
Užitkové rostliny tropů a subtropů, VALÍČEK P. a kol., Academia, Praha, ČR, 2002, ISBN 80-200-0939-6