Svět peruánských bylin

Některé léčivé rostliny And a Amazonie

                                                                         

                         



ALGARROBO  


LATINSKÝ NÁZEV:   Prosopis pallida  

POUŽÍVANÉ ČÁSTI 
Každá část stromu může být využita. Semena a částečně i lusky jsou zvláště cenné jako výborné zdroje potravy pro lidi, s prospěšnými účinky na organismus, i  jako náhražka kakaa. Rostoucí stromy jsou používány jako ploty – paravany, poskytují stín pro hospodářská zvířata. Spadané listí je lahůdkou pro ovce a kozy nebo jsou využity jako organické hnojivo. Lusky se semeny i bez nich jsou používány jako krmivo hospodářských zvířat. Dřevo Algarroba je velmi tvrdé a je určeno pro výstavbu venkovských domů, výrobu dveří, stolů, parapetů, trámů a lavic.

LÉČEBNÉ ÚČINKY
nutriční, antioxidační, antialergické, antibakteriální, antivirové, antiseptické, antitusické, kardioprotektivní.

POUŽITÍ V PERUÁNSKÉ TRADIČNÍ MEDICÍNĚ NA
  • úprava metabolizmu,
  • trávení, žaludeční a střevní poruchy, reflux a zácpy,
  • astma, alergie,
  • kašel, vykašlávání hlenů,
  • anemie, doplnění vitamínů a minerálů,
  • osteoporóza.

KRÁTKÝ POPIS ROSTLINY A VÝSKYT
 Strom pocházející z oblasti Středozemního moře. Vzhledem k možnostem jeho rozsáhlého využití je pěstován i v jiných zemích, včetně Jižní Ameriky, především v Peru. Je obecně známý pod názvem Svatojánský chléb, či Chléb svatého Jana. 
Algarrobo dorůstá výšky 8-20 metrů. Kmen je nepravidelný, s trhlinami a sukovitou kůrou šedohnědé barvy, o průměru 80 cm až 2 metry. Jeho pokroucené větve tvoří korunu ve tvaru deštníku. Tmavě zelené listy jsou, lesklé. Plody tvarem připomínají lusky fazolí a obvykle rostou ve svazcích o více než deseti kusech. Zralé a suché lusky peruánského Algarroba mají béžovou barvu a jsou světlejší než ty pěstované v Evropě. Uvnitř lusků jsou vejčitá, zploštělá semena. Z lusků a semen se produkuje prášek nazývaný Karob (Carob) nebo Svatojánský chléb.


VÍCE INFORMACÍ

Karob má velmi nízký obsah tuku, obsahuje cukry: glukózu, fruktózu a sacharózu, bílkoviny, pektiny a vlákninu. Obsah vlákniny a pektinu pomáhá trávení. Dále obsahuje minerály, vitamíny, mikrolementy. Mimo jiné je zdrojem vitamínu E - známého jako vitamín mládí a kyseliny gallové - silného antioxidantu. Obsahuje třísloviny bránící množení bakterií v těle. Kyselina gallová má analgetické, antialergické, antibakteriální, antivirové a antiseptické účinky.

Algarrobo, neboli karob (čili mletá semena) v chuti připomíná sladké kakao. Je považován za zdravou náhradu čokolády. Je přirozeně sladký, bez kofeinu, má malé množství tuku a nevyvolává alergii. Používá se na pečení – podobně jako kakao dodává pečivu tmavou barvu. Karob je dokonalou náhražkou kakaa. Pro svou kakau podobnou chuť je využíván v potravinářském průmyslu jako náhražka čokolády. Mletá a pražená semena jsou také náhražkou kávy, ale neobsahují kofein. Karob mohou tedy konzumovat bez obav i osoby s vyšším krevním tlakem. Šťáva lisovaná ze semen se užívá jako sirup ke konzervaci zavařovaného ovoce i jako přísada při výrobě alkoholických nápojů.
Vlastnosti Karobu byly zkoumány mimo jiné i v německém Institutu pro výzkum živin v potravinách, kde vědci zjistili, že jeho pravidelná konzumace může snížit obsah tuku v krvi a urychluje jeho spalování.
Má pozitivní vliv na náš oběhový systém. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a reguluje metabolismus. Zlepšuje trávení a může být použit při gastro-intestinálních poruchách, refluxu a zácpách. Používá se při léčbě průjmu u dětí i dospělých - taniny v Karobu nejsou rozpustné ve vodě a nevážou se na proteiny, ale vážou dobře toxiny, potlačují růst bakterií.
Pro antialergické vlastnosti se používá při léčbě astmatu a problémů způsobených alergiemi.
Je vhodný pro kuřáky, podporuje vykašlávání, po několika dnech dochází k intenzivnímu odchodu plicního sekretu. Podporuje prevenci rakoviny plic.
Pomáhá při léčbě chřipky a kašle, usnadňuje vykašlávání.
Díky obsahu vápna a fosforu je využíván při léčbě osteoporózy, obsažené železo pomáhá při chudokrevnosti a kyselina gallová podporuje léčbu dětské obrny.


ZPŮSOB POUŽITÍ  
Mnohými je Karob ceněn více než kakao. Jeho nejpopulárnější formou je prášek, který je na rozdíl od kakaa, o trochu světlejší.
Díky svému složení je cenným zdrojem živin. Je určen pro všechny, ale zvláště pro děti, kojící ženy, rekonvalescenty po chorobách a operacích, starší a vyčerpané a pro sportovce. Může být konzumován i v rámci diety raw food (živé stravy), protože jeho použití v potravinách nevyžaduje tepelného zpracování.
Je využíván jako náhražka kakaa, kávy a čokolády.
Prášek Karob se používá v cukrářské výrobě, k přípravě čajů, kávy, nápojů a koktejlů.
Přidává se do dortů, cukroví, dezertů, pudinků, při výrobě domácích čokolád a kakaových nápojů. Je však třeba pamatovat na to, že Karobu dáváme poloviční dávku než kakaa.
Lze ho použít i k zahušťování. Je to vhodné při překyselení a refluxu.
U dětí se doporučuje denní spotřebu po malých dávkách zvyšovat až na max. 15 g prášku denně. Karob je možné smíchat např. se strouhaným jablkem nebo jiným ovocem, ev. s mléčným výrobkem.


ZAJÍMAVOSTI
Z Karobu se získává také karobová guma (známá také jako moučka svatojánského chleba), která se používá v potravinářském průmyslu jako emulgátor, stabilizátor, zahušťovadlo a je označován symbolem E410. Své uplatnění nachází i při výrobě sirupů, v kosmetice a dokonce i papíru.