Hercampuri je rostlina pocházející z Peru, vystupuje v peruánských departemenech: Puno, Huánuco, Junín, Ayacucho, Ancash, Amazonas, Cusco, Cerro de Pasco a Cajamarca.
Roste v těžko přístupných polohách peruánských And, ve výškách 2.800 - 4.300 m n. m., její oblíbená místa se nachází na břehu jezer a ve vlhké půdě. Tato drobná trvalka, dosahujici 3-15 cm výšky, roste v malých skupinkách. Lodyhy jsou tmavě hnědé, mají praskliny a jsou zkroucené, což je charakteristické pro Hercampuri a odlišuje ji od ostatních rostlin. Malé lístky jsou prosté a žlutavě zelené až tmavě zelené barvy. Květy v podobě kalicha má krásné, poměrně velké, v barvě lilové, fialové až tmavě modré.
Název této silně hepatoprotektivní a krev očistné byliny pochází od kečuanského slova Hjircan Purek, což znamená „ten, kdo chodí z města do města“, jako odkaz na lékaře z Incké říše, kteří cestovali po Tahuantinsuyo se zásobami různých léčivých rostlin. Inky bylo Hercampuri široce používáno k boji s horečkou způsobenou malárií a zmírnění bolestí žaludku.
Rostlina obsahuje hořké látky glykosidického typu.
VÍCE INFORMACÍ Odvar z Hercampuri posiluje činnost jater a žlučníku, má vliv na tvorbu a vylučování žluči, a tím pomáhá předcházet vzniku žlučových kamenů. Podporuje metabolismus tuků, snižuje hladinu cholesterolu, usnadňuje trávení a čistí krev. Hercampuri se používá rovněž při snižování tělesné nadváhy. Má antioxidační a hepatoprotektivní vlastnosti. Po Manayupě je to druhá nejužívanější očistná rostlina. Odvary z Hercampuri se tradičně používají při jaterních chorobách, k očistě krve a jako pomocné při cukrovce. V současnosti se nejvíce používají ke snížení hladiny cholesterolu, očistě a regeneraci jater, léčbě jaterních chorob (cirhóza, virové záněty), regeneraci a povzbuzení funkce jater a žlučníku. Hercampuri má antibakteriální, protizánětlivé a detoxikačni vlastnosti, které zabraňují tvorbě bakterií akné. Pokud chcete bojovat proti akné, je vhodné pít půl sklenky odvaru této byliny po dobu alespoň jednoho týdne. Nenechte se odradit hořkou chutí byliny protože “jak je hořká tak je i neobvykle účinná”. Doporučujeme začínat od slabších dávek a postupně je zvyšovat, snadněji si zvyknete na její chuť. Bylo by škoda z důvodu její chuti rezignovat z terapie. Dokonce jsou jedinci, kteří její hořkou chuť milují.
ZPŮSOB POUŽITÍ A NEJČASTĚJŠÍ DÁVKOVÁNÍ 1-3 g byliny zalít cca 0,7 litrem studené pitné vody a za mírného varu 5 minut povařit. Odcedit, podávat 3x denně sklenku. Nepoužívat dlouhodobě, maximálně po dobu 2 měsíců.
ZAJÍMAVOST pro svou výjimečně hořkou chuť odvarů zná svět bylinku Hercampuri jako Té amargo -"hořký čaj"
ZDROJ Plantas Medicinales Nativas del Peru, PALACIOS VACCARO W.J., Concytec, Lima, Perú, 1997, ISBN 9972-50-002-1 Amazonian Ethnobotanical Dictionary, DUKE A.J., VASQUEZ R., C.R.C. Press, Boca Raton, USA, 1994,
Manual de fitoterapia, LOPEZ VILLAR M., VARGAS VILLAVICENCIO O., Programa Nacional de Medicina Complementaria del Seguro Social de Salud - EsSalud, Lima, Perú, 2001,
De Salvia y Toronjil - Guía de Medicina Natural para la Salud de la Mujer, VARGAS L., VARGAS R., NACCARATO P., Ed. Gráfica Bellindo, Lima, Perú, 1995,
Diccionario enciclopedico de plantas utiles del Perú, BRACK EGG A., CBC – Centro de Estudios Regionales Andinos «Bartolomé de Las Casas» , Cuzco, Perú, 1999 , ISBN 9972-691-21-0
Vocabulario de los nombres vulgares de flora peruana, SOUKUP J. SDB, Editoria Salesiana, Lima, Perú, 1975