prevence vzniku aterosklerózy a nemocí cévního a srdečního aparátu,
žaludeční a trávicí problémy (vyznamný obsah vlákniny),
metabolizmus – snižování tělesné hmotnosti
KRÁTKÝ POPIS ROSTLINY A VÝSKYT
Nopal, známý také jako opuncie, patří ke kaktusovitým rostlinám. Vyskytuje se na Americkém kontinentě a je původem z Mexika, kde se také vyskytuje nejvíce druhů. Roste v písčité a vápenaté půdě, na suchém, slunečném a větrném místě. Rostlina má kaktusovitý stonek, ze kterého vyrůstají zelené listy elipsového tvaru. Některé druhy se mohou mezi sebou lišit barvou listů, která může být až hnědá. Vyrůstá do výšky 3-6 metrů. Díky masitým listům, které nasávají dostatek vody, rostlina přežívá a kvete i v nehostinném podnebí. Krásné květy Nopalu jsou dost velké, proměnlivé barvy, od žluté až do fialové. Otevírají se jen v noci, přes den zůstávají uzavřené, aby zachovaly co největší množství vody. Je to cenná, krásná a velmi užitečná rostlina. Z květu se tvoří plody elipsovitého tvaru, žluté, růžové, purpurové nebo zelené barvy, velikosti 10-15 cm, sladké chuti. Mladé výhonky Nopalu se konzumují jako zelenina. Plody jsou velmi ceněnou stravou, byly jednou z hlavních součástí jídelníčku původních indiánských národů. Hojně je také konzumovali (a dodnes konzumují) i pozdější obyvatelé Mexika a dalších zemí Severní a střední Ameriky. Plody se jedí syrové nebo vařené. Obsažený vitamín C a beta-karoten patří mezi antioxidanty, tedy látky, které pomáhají chránit náš organismus před negativním vlivem škodlivých volných radikálů z okolního prostředí.
VÍCE INFORMACÍ
Plody Nopalu jsou bohaté na minerály, zejména vápník, hořčík, draslík, fosfor, sodík, zinek, selen a železo), vitamíny (A, B1, B2, B3, B5, B6, B12 a C), vysoké množství vlákniny – rozpustné a nerozpustné, pektin, lignin, celulózu, hemicelulózu, bílkoviny a sacharidy. Obsahují také aminokyseliny, v tom 8 základních – čili takových, které tělo nedokáže vyrobit samo a musí je přijímat v potravinách, ve kterých jsou zastoupeny. Nopal napomáhá také k odstranění toxinů z organizmu pocházejících z nezdravého životního prostředí, ale i z konzumace alkoholu a kouření, při léčbě popálenin a otoků končetin. V tradiční medicíně původních obyvatel je Nopal používán při léčbě onemocnění horních cest dýchacích, astmatu, migrén a bolestí hlavy. Nopal je využíván jak v potravinářském, tak i farmaceutickém a kosmetickém průmyslu. Zlepšuje stav pokožky a proto kosmetické firmy využívají jeho vynikající hydratační a ochranné vlastnosti při výrobě krémů, šamponů, kondicionérů a mýdel.
Tepny a prevence aterosklerózy
Aminokyseliny, stejně jako obsažené antioxidanty, zvyšují odolnost tepen před vznikem aterosklerózy a tím snižují riziko kardiovaskulárních příhod. Zlepšují krevní oběh a stav tepen i cév.
Pomoc trávicímu traktu a střevu
Nopal potlačuje nadbytek kyseliny žaludeční, chrání sliznici gastrointestinálního traktu a tím zabraňuje vzniku vředových onemocnění. Čistí střeva, protože obsahuje rozpustnou i nerozpustnou dietní vlákninu. Nerozpustná vláknina absorbuje vodu a urychluje průchod potravy zažívacím traktem a pomáhá regulovat pohyb střev. Přítomnost nerozpustné vlákniny v tlustém střevě ředí koncentraci karcinogenů, které mohou být přítomny.
Účinkuje proti zácpě, chrání tlusté a tenké střevo.
Štíhlá linie
Pozitivně ovlivňuje vstřebávání cukrů a tuků v trávícím traktu a tím urychluje metabolizmus, snižuje energetickou hodnotu přijímaných potravin a proto je výborným pomocníkem při snižování tělesné hmotnosti. Díky vysokému obsahu rozpustné i nerozpustné dietní vlákniny podporuje pocit sytosti a čistí střeva.
Boj s cholesterolem
Snižuje hladinu LDL- („špatného“) cholesterolu, triglyceridů, pomáhá při léčbě žaludečních a trávicích problémů.
Nervy
Díky obsahu berberinu uklidňuje nervy a působí proti úzkosti, mírní deprese a zlepšuje odolnost vůči únavě a vyčerpání.
Regulátor cukru
Nopal snižuje koncentraci glukózy v krvi a působí proti hyperglykémii (zvýšené hladině krevního cukru).
ZPŮSOB POUŽITÍ A NEJČASTĚJŠÍ DÁVKOVÁNÍ
3x denně 1-2 čajové lžičky prášku, nejlépe několik minut před jídlem, rozmíchat v cca 200- 300ml vody nebo džusu. Doporučuje se rozmíchat v mixéru nebo šejkru. Může se také používat jako přídavek do pečiva.